• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τεστ αναπνοής για τη διάγνωση του καρκίνου των εντέρων

Επιστήμονες δήλωσαν ότι ανέπτυξαν τεστ αναπνοής που θα μπορεί να διαγιγνώσκει με ακρίβεια αν κάποιος πάσχει από καρκίνο στο έντερο...

Επιστήμονες δήλωσαν ότι ανέπτυξαν τεστ αναπνοής που θα μπορεί να διαγιγνώσκει με ακρίβεια αν κάποιος πάσχει από καρκίνο στο έντερο.

Το τεστ που ερευνά εκπνεόμενες χημικές ουσίες που συνδέονται με τη δραστηριότητα του όγκου μπόρεσε να εντοπίσει πλειοψηφία ασθενών με τη νόσο.

Tο ‘British Journal of Surgery’ ανέφερε συνολική ακρίβεια κατά 76%.

Ωστόσο άλλη επιστήμονας δήλωσε ότι δεν είναι πιθανό ένα τελείως λειτουργικό και αξιόπιστο τεστ αναπνοής να είναι σύντομα διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.

Ερευνητές εργάζονται σε τεστ αναπνοής για διάφορες άλλες νόσους, όπως αρκετά είδη καρκίνου, φυματίωση και διαβήτη.

Η τεχνολογία εξέτασης της αναπνοής βασίζεται στην ιδέα ότι η βιολογία των όγκων μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή συγκεκριμένων πτητικών οργανικών ουσιών, συνδυασμούς χημικών ουσιών που δεν είναι πιθανές σε υγιή άνθρωπο.

Αυτές μπορεί να ανευρεθούν σε μικρές ποσότητες στην αναπνοή του ασθενούς και αρχικές έρευνες ανακάλυψαν ότι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν να τις αναγνωρίσουν, αν και η νέα έρευνα βασίζεται σε ηλεκτρονική συσκευή που αναλύει τα αέρια της αναπνοής.

Ερευνητική ομάδα νοσοκομείου στο Μπάρι της Ιταλίας, συνέκρινε την αναπνοή 37 ασθενών που ήταν γνωστό πως πάσχουν από καρκίνο του εντέρου, με 41 ανθρώπους ομάδας ελέγχου που εικαζόταν ότι είναι υγιείς.

Το αρχικό τεστ εντόπισε τους ασθενείς με καρκίνο με ακρίβεια 85%. Αν και όταν συνδυάστηκε με επόμενο τεστ το συνολικό αποτέλεσμα υποχώρησε στο 76% οι ερευνητές αισιοδοξούν για τις δυνατότητές του. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα μέχρι τώρα ευρήματα στηρίζουν περαιτέρω την αξία της εξέτασης της αναπνοής σαν διαγνωστική μέθοδο.

Μπορεί να καταστεί δυνατό η τεχνική να βοηθήσει στον εντοπισμό ασθενών των οποίων ο καρκίνος υποτροπίασε μετά την αγωγή.

Μεγαλύτερες έρευνες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών χρειάζονται για την τελειοποίηση του τεστ και την επιβεβαίωση της δράσης του, δήλωσε ο Dr Donato Altomare και οι συνεργάτες του.

Πηγές: ‘British Journal of Surgery’, iatronet.gr