• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ζάχαρη: 6 μύθοι όλο …γλύκα

Πού βρίσκεται η ζάχαρη; Είναι πράγματι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε μαύρη ζάχαρη όταν κάνουμε δίαιτα; Ποια έχει λιγότερες θερμίδες; Μπορούν τα γλυκά να προκαλέσουν διαβήτη; Μάθετε τι πραγματικά ισχύει.

Μύθος 1: Η ζάχαρη βρίσκεται μόνο στα γλυκά

Η πιο γνωστή μορφή ζάχαρης είναι η λευκή ζάχαρη που χρησιμοποιείται κυρίως στα γλυκά και περιέχεται επίσης σε πολλά ροφήματα (αναψυκτικά, χυμούς, καφέδες κτλ). Υπάρχουν όμως και άλλες μορφές ζάχαρης που περιέχονται σε αμυλούχες τροφές όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί ή τα φρούτα (φρουκτόζη).

Η ζάχαρη μπορεί επίσης να περιέχεται σε πολλά άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά όπως στους ντοματοχυμούς, τα προμαγειρεμένα γεύματα, τις κονσέρβερες, σε έτοιμες σάλτσες, επιδόρπια γιαουρτιού κ.α.

Μύθος 2: Η μαύρη ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες

Ο μύθος αυτός έχει επικρατήσει επειδή η μαύρη ζάχαρη χρησιμοποιείται συχνότερα σε δίαιτες και επειδή θεωρείται πιο υγιεινή. Ποια είναι όμως η διαφορά μαύρης και άσπρης και ποια έχει στην πραγματικότητα λιγότερες θερμίδες;  Η λευκή ζάχαρη, η μαύρη ζάχαρη και η φρουκτόζη έχουν περίπου την ίδια θερμιδική αξία.

Η φρουκτόζη χρησιμοποιείται στη δίαιτα γιατί χρειάζεται μικρότερη ποσότητα για να πετύχουμε το ίδιο γλυκό αποτέλεσμα με τη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουμε θερμίδες. Ως προς την ποιότητά τους, η φρουκτόζη και η μαύρη ζάχαρη έχουν φυσική προέλευση και είναι λιγότερο επεξεργασμένες και για τους λόγους αυτούς θεωρούνται πιο υγιεινές.

Μύθος 3: Προκαλεί διαβήτη

Ο διαβήτης προκαλείται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, ενώ επικρατεί ο μύθος ότι η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με την πρόκληση διαβήτη τύπου 1. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις οι οποίες να συνδέουν τη ζάχαρη με την πρόκληση αυτής της μορφής διαβήτη (ισουλινοεξαρτώμενο). Σύμφωνα με Αμερικανούς διαιτολόγους η ζάχαρη δεν αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλώσει διαβήτη ένας υγιής ενήλικας. Στην εκδήλωση της νόσου παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή ή το αυξημένο βάρος.

Όταν βέβαια καταναλώνουμε πολλά γλυκά, είναι φυσικά πολύ πιθανό να ανέβει περιστασιακά το ζάχαρό στο αίμα μας, χωρίς αυτό σημαίνει ότι έχουμε διαβήτη. Προσέξτε όμως: Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης στο πλαισιο μιας μη ισορροπημένης διατροφής, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει έμμεσα διαβήτη. Πώς; Αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί παράγοντα που προδιαθέτει για εκδήλωση διαβήτη.  Επίσης μπορεί να επιταχύνει την εκδήλωση της πάθησης σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Μύθος 4: Προκαλεί υπερκινητικότητα

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει πράγματι ενοχοποιηθεί στο παρελθόν ότι μπορεί να προκαλέσει επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά ή υπερκινητικότητα. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία έρευνα που να τεκμηριώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Πολλοί γονείς έχουν επίσης παρατηρήσει ότι τα παιδιά τους, όταν γυρνούν σπίτι μετά από κάποιο παιδικό πάρτι στο οποίο κατανάλωσαν γλυκά, είναι πιο ζωηρά.

Στην πραγματικότητα αυτό το φαινόμενο μάλλον έχει περισσότερο σχέση με το μέρος που πήγαν και τον ενθουσιασμό που τους προκάλεσε, παρά με την κατανάλωση ζάχαρης. Μάλιστα πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη προκαλεί στα παιδιά ακριβώς το αντίθετο: Υπνηλία.

Μύθος 5: Είναι άχρηστη στον οργανισμό

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι η ζάχαρη δεν έχει θρεπτική αξία και δεν προσφέρει κάποιες βιταμίνες στον οργανισμό μας. Για το λόγο αυτό θεωρείται ότι μας προσφέρει "κενές" θερμίδες. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι άχρηστη στον οργανισμό μας.

Τι μας προσφέρει λοιπόν; Η ζάχαρη παρέχει στο σώμα ενέργεια, αυξάνοντας άμεσα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη θεωρείται επίσης η "τροφή" του εγκεφάλου, αλλά και του μυικού συστήματος.

Μύθος 6: Η ζάχαρη παχαίνει

Ο κίνδυνος παχυσαρκίας αυξάνεται όταν λαμβάνουμε πιο πολλές θερμίδες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός μας, ανάλογα και με τις καύσεις που κάνει, ανεξάρτητα από που προέρχονται αυτές οι θερμίδες. Οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο φάτε σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. υδατάνθρακες), μπορεί να σας παχύνει. Μάλιστα τα νέα επιστημονικά δεδομένα αθωώνουν τη ζάχαρη, όσον αφορά την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος αδυνατίσματος, δεν φαίνεται να σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν, ότι αν θέλουμε να χάσουμε βάρος,  είναι προτιμότερο να μειώσουμε τα λίπη, και όχι τη ζάχαρη. Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Obesity.

PATHFINDER