• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Αντιμετωπίστε την κούραση των γιορτών

Οι αλλεπάλληλες επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών, οι προετοιμασίες των ημερών και οι βόλτες στα μαγαζιά μπορεί να εξουθενώσουν πολλούς από μας.

Οι αλλεπάλληλες επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών, οι προετοιμασίες των ημερών και οι βόλτες στα μαγαζιά μπορεί να εξουθενώσουν πολλούς από μας. Για να μην περάσουν οι γιορτές με εσάς να έχετε πάθει υπερκόπωση μάθετε για να προλάβετε ή αν χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την κούραση.

Τρώτε πρωινό κάθε μέρα για να έχετε ενέργεια και να αυξήσετε το μεταβολισμό σας. Με το πρωινό μειώνεται η παραγωγή της αδρεναλίνης και αυτό σας βοηθά να κάψετε επιπλέον θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα γερό πρωινό θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις των γιορτινών ημερών (βόλτες στα μαγαζιά, επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς, μαγείρεμα για τους καλεσμένους που περιμένετε το βράδυ κτλ).

Περιορίστε τις επιπτώσεις του στρες: Οι γιορτές είναι μια περίοδος γεμάτη οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις. Οι προσδοκίες που έχουμε για να περάσουμε καλά, να προλάβουμε να ανταποκριθούμε σε όλα και να ικανοποιήσουμε τους πάντες γύρω μας, είναι πολύ λογικό να μας αγχώσουν. Το στρες που συνήθως συνοδεύει τις γιορτές μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Προσπαθήστε λοιπόν να χαλαρώσετε και να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Αν εργάζεστε πολλές ώρες, θα αποκομίσετε μόνο συναισθήματα απογοήτευσης και άγχους, αν έχετε υψηλές προσδοκίες από τις ημέρες αυτές. Για να ανακουφίσετε το άγχος σας προσπαθήστε να αποδεχθείτε το γεγονός ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι όλα στην εντέλεια: Τα παιδιά μπορεί να μην ικανοποιηθούν πλήρως παρά τις προσπάθειες σας, το δείπνο ίσως να μην είναι όσο τέλειο θα θέλατε, και ο χρόνος σας μπορεί να μην επαρκεί για να ικανοποιήσετε τους πάντες.

Προσπαθήστε να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας: γεμίστε τις μπαταρίες σας με ξεκούραση, άσκηση και καλό ύπνο. Αν μπορείτε κοιμηθείτε έστω και λίγο το μεσημέρι. Σύμφωνα με έρευνα ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να εξισορροπήσει το ανοσοποιητικό και το νευρικό μας σύστημα. Αποφύγετε την ραστώνη των ημερών και μην παραλείπετε να κινήστε με κάθε ευκαιρία.  Βρείτε χρόνο για να πάτε μια βόλτα και να πάρετε λίγο καθαρό αέρα, ή να πάτε για τρέξιμο ή τζόκινγκ. Επωφεληθείτε από τις καλές καιρικές συνθήκες.

Τρώτε «έξυπνα» και φροντίστε να μην σας λείπει πρωτεΐνη καθώς στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να νιώθετε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πρωτεΐνη σας παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας ενέργεια σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Η πρωτεΐνη από τα δημητριακά παρέχει στον οργανισμό τα «καύσιμα» που χρειάζεται. Μπορείτε επίσης να τη βρείτε στα πουλερικά, το ψάρι, το άπαχο κόκκινο κρέας, τους ξηρούς καρπούς, το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά και το τυρί. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια σαλάτα με υλικά που θα σας δώσουν έξτρα ενέργεια  όπως  πράσινα σκούρα λαχανικά (όπως σπανάκι ή ρόκα) που σύμφωνα με τους διαιτολόγους, έχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Προσθέστε επίσης χρώμα και θρεπτικά συστατικά στη σαλάτα σας βάζοντας καρότα, πιπεριές ή μπρόκολο.

PATHFINDER