• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πρόληψη καρκίνου του στήθους: Τα 7 Must για κάθε γυναίκα!

Τα 7 Must για κάθε γυναίκα!

1. Γνώρισε το στήθος σου

Με τη μηνιαία ψηλάφηση μπορείς να εντοπίσεις έγκαιρα κάποια ενδεχόμενη αλλαγή στο στήθος σου και να απευθυνθείς άμεσα στο γιατρό σου. ΜΗΝ πανικοβάλλεσαι γιατί ένα ογκίδιο δε σημαίνει απαραίτητα καρκίνος. Η αυτοεξέταση θα πρέπει να γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά την περίοδό σου.

2. Πήγαινε για κλινική εξέταση στο γιατρό σου

Ο γιατρός θα εξετάσει όλη την περιοχή γύρω από το στήθος σου και μπορεί χάρη στις γνώσεις και την εμπειρία του να εντοπίσει πιθανές αλλαγές. Αν είσαι μεταξύ 20-29 ετών κάνε κλινική εξέταση κάθε 3 χρόνια. Αν είσαι  40 ετών και άνω κάνε κλινική εξέταση κάθε χρόνο.

3. Γνώρισε το οικογενειακό σου ιστορικό

Εάν έχεις θετικό οικογενειακό ιστορικό, συμβουλεύσου το γιατρό σου από νεαρή ηλικία, καθώς οι προληπτικές εξετάσεις και οι παρακολούθηση μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα.

4. Κάνε μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να ανακαλύψεις έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού. Η πρώτη μαστογραφία γίνεται στην ηλικία των 35 ετών και αποτελεί τη μαστογραφία αναφοράς. Από την ηλικία των 40 ετών κάνε μαστογραφία κάθε 1-2 χρόνια ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού σου.

5. Περιόρισε το αλκοόλ σε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα.

Κάποια υποπροϊόντα που περιέχονται στο αλκοόλ μπορεί να αλλοιώσουν το DNA των κυττάρων μας αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ακόμη, το αλκοόλ παράγει ελεύθερες ρίζες και επηρεάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.

6. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου.

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μειώνει τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Επίσης, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνει το σωματικό βάρος το οποίου  έχει συνδεθεί με την εμφάνιση του καρκίνου. Η καθημερινή άσκηση δεν θα πρέπει να διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα και ιδανικά θα ήταν να φτάσει στα 60 λεπτά.

7. Διατήρησε το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το πάχος, εδικά γύρω από τη μέση, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορμονών στο αίμα (οιστρογόνα) και να αυξήσει τις πιθανότητες δημιουργίας καρκίνου. Προτιμήστε φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεση και μειώστε τη πρόσληψη λιπαρών. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο προλαμβάνεις τον καρκίνο αλλά θα δεις και άμεσα οφέλη στην επιδερμίδα και τη συνολική σου υγεία.

iatronea.gr