• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ροχαλητό: Ήσυχα βράδια με 7 τρόπους

Tο ροχαλητό μπορεί να υποδηλώνει ότι αντιμετωπίζετε και προβλήματα υγείας.

Μήπως ο σύντροφός σας βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης εξαιτίας του ροχαλητού σας; Μπορεί, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση: το ροχαλητό μπορεί να υποδηλώνει ότι αντιμετωπίζετε και προβλήματα υγείας.

Ποιες είναι οι αιτίες:

  • Παχυσαρκία
  • Ανατομία της μύτης και στόματος
  • Μολύνσεις της μύτης
  • Δυσπλασία του ρινικού διαφράγματος
  • Αμυγδαλές, κρεατάκια που πρέπει να αφαιρεθούν
  • Κρυολογήματα
  • Αποφρακτική ρινίτιδα

Επιπλέον το κάπνισμα, το αλκοόλ,  αλλά και η κληρονομικότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στο ροχαλητό.

1. Βάλτε κάλτσες

Η συνήθεια να φοράτε σφικτές κάλτσες μπορεί να αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο να καταπολεμήσετε το ροχαλητό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι «κάλτσες συμπίεσης» που προορίζονται για την αντιμετώπιση των κιρσών μπορούν σύμφωνα με τους ερευνητές να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση του ροχαλητού.

Το ροχαλητό προκαλείται όταν ο μαλακός ιστός του λάρυγγα «υποχωρεί» με αποτέλεσμα να μπλοκάρει τη ροή αέρα προς τους πνεύμονες. Συνήθως πρόκειται για μια κατάσταση που λέγεται υπνική άπνοια και συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό και επανειλημμένες διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και διαβήτη. Στην περίπτωση που έχετε άπνοια μπορεί να ξυπνάτε κουρασμένοι και να νοιώθετε ότι δεν έχετε χορτάσει ύπνο παρόλο που κοιμηθήκατε αρκετά.

Έρευνα που έγινε σε 12 ασθενείς στο πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, έδειξε ότι η χρήση καλτσών μειώνει τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας στο ένα τρίτο.  Η κάλτσες αυτές  προλαμβάνουν τη συσσώρευση των υγρών στο σώμα που σύμφωνα με τη θεωρία των ερευνητών έχει ως αποτέλεσμα, όταν ξαπλώνουμε, να ρέουν προς το κεφάλι και να συγκεντρώνονται γύρω από το λάρυγγα συμπιέζοντας τους ιστούς της περιοχής και δυσχεραίνοντας την αναπνοή. Οι κάλτσες από την άλλη συμπιέζουν τις φλέβες και τους μύες αναγκάζοντας τα υγρά να κυκλοφορήσουν σε ολόκληρο το σώμα και να μην λιμνάζουν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υπόθεση αυτή φαίνεται πολύ λογική, αλλά τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα. Συμβουλευτείτε λοιπόν το γιατρό σας αν οι κάλτσες μπορούν να βοηθήσουν στην περίπτωση σας.

2. Αλλάξτε κλίμα

Το ροχαλητό μπορεί να προκαλείται ή να επιδεινώνεται και από τις συνθήκες που επικρατούν στο δωμάτιο σας. Για την αποφυγή του …
*Κοιμάστε με το παράθυρο μισάνοιχτο έτσι ώστε η υγρασία στο δωμάτιο να κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα της εξωτερικής ατμόσφαιρας.
*Διατηρήστε την θερμοκρασία στο δωμάτιο σε φυσιολογικά επίπεδα. Προσπαθήστε να μην υπάρχει υπερβολική ζέστη, αλλά ούτε και ξηρή ατμόσφαιρα.
*Χρησιμοποιήστε υγραντήρα στον οποίο μπορείτε να βάλετε αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Έτσι θα διευκολύνετε την αναπνοή σας. 
*Προσπαθήστε να κοιμάστε πλάγια και όχι ανάσκελα γιατί η στάση αυτή επιδεινώνει το ροχαλητό.

3. Αλλάξτε διατροφή και κόψτε τις κακές συνήθειες

Η πλειοψηφία των παχύσαρκων ροχαλίζει. Αν χάσετε τα περιττά κιλά και προσέχετε τη διατροφή σας αυξάνετε τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε επιτυχώς το πρόβλημα του ροχαλητού. Αποφύγετε ακόμη το φαγητό τουλάχιστον 3 ώρες πριν από τον ύπνο. Αν το γεύμα σας είναι λουκούλλειο, ο οργανισμός σας έχει ανάγκη για περισσότερο οξυγόνο με αποτέλεσμα να αναπνέετε πιο βαθιά με τις γνωστές παρενέργειες (βλ. ροχαλητό). Αποφύγετε το αλκοόλ και τα πικάντικά γεύματα λίγες ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Αν καπνίζετε μειώστε το ή κόψτε το γιατί προκαλούνται φλεγμονές στους αεραγωγούς. Ακόμη, κάντε γυμναστική γιατί η τόνωση των μυϊκών ομάδων του αναπνευστικού συστήματος βελτιώνει τη λειτουργία του.

4. Ανοίξτε τα ρουθούνια σας

Αν η μύτη σας είναι μπουκωμένη τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ροχαλητό σας μπορεί να αφήσει ξάγρυπνους τους γείτονες σας. Ένας τρόπος να κρατήσετε τη ρινική οδό ανοιχτή είναι να χρησιμοποιήσετε ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες που θα βρείτε στα φαρμακεία και προορίζονται για αυτό το σκοπό. Μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε αλατόνερο ή φυσιολογικό ορό για να καθαρίσετε τη μύτη σας. Ακόμη στα φαρμακεία θα βρείτε ειδικά προϊόντα με θαλασσινό νερό που μπορούν να σας βοηθήσουν. Χρησιμοποιείτε με μέτρο τα αποσυμφορητικά.

5. Φτιάξτε ένα …ζεστό

Φτιάξτε αφεψήματα από βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης του ροχαλητού. Το μελισσόχορτο, για παράδειγμα, θεωρείται ότι μειώνει την ένταση του ροχαλητού και μπορεί να σας βοηθήσει.

6. Αλλάξτε μαξιλάρι

Επιλέγετε μαξιλάρια, ούτε πολύ ψηλά, ούτε πολύ χαμηλά ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά στο επίπεδο σώματος και κεφαλιού γιατί τότε η αναπνοή γίνεται πιο δύσκολη. Μια ακόμη λύση είναι να σηκώσετε το πάνω μέρος του κρεβατιού μερικά  εκατοστά τοποθετώντας τακάκια στα πόδια του.

7. Όταν η λύση είναι η επέμβαση

Συνήθως με επέμβαση μπορεί να αντιμετωπιστεί το ροχαλητό όταν οφείλεται σε στραβό  διάφραγμα, πολύποδες ή υπερτροφία της σταφυλής (σε αυτήν την  περίπτωση είναι πιθανό να έχετε και δυσκολία στην κατάποση, ενώ, αν παρατηρήσετε στον καθρέφτη τη σταφυλή, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι είναι διογκωμένη). Το διάφραγμα και οι πολύποδες μπορεί επίσης να ευθύνονται για το ροχαλητό, καθώς εμποδίζουν την αναπνοή από τη μύτη. Συζητήσετε με το γιατρό το ενδεχόμενο να υποβληθείτε σε κάποια επέμβαση που θα αποκαταστήσει το πρόβλημα και ενημερωθείτε για τη διαδικασία, αλλά και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

pathfinder.gr