• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πώς θα καταλάβω ότι μου λείπει ύπνος;

Ο ύπνος είναι μια βασική λειτουργία του οργανισμού που όμως τελικά δεν είναι τόσο αυτονόητη! Τι μας συμβαίνει όταν δεν κοιμόμαστε καλά;

Πόσες φορές σας έχει συμβεί τελευταία να ονειρεύεστε ένα Σαββατοκύριακο με καλό φαγητό και ύπνο; Όσο απαραίτητος είναι ο ύπνος για την υγεία και την ευεξία µας τόσο δεν είναι πια µια αυτονόητη συνήθεια για πολλούς από εμάς! Ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σηµασία του ύπνου, όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσµια Ηµέρα Ύπνου. Επίσης, το ελληνικό Υπουργείο Υγείας μας δίνει το στοιχείο ότι περισσότερα από δυο εκατοµµύρια Έλληνες φαίνεται να ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου. Όροι όπως «αϋπνία», «στέρηση ύπνου», «υπνική άπνοια» έχουν µπει στο λεξιλόγιο των ανθρώπων παγκοσµίως διότι οδηγούν στην απώλεια της ποιότητας του ύπνου, η οποία µε τη σειρά της µπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήµατα υγείας, από την αύξηση του βάρους µέχρι την υπέρταση, τις καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό και το διαβήτη.

Τι προκαλεί η έλλειψη ύπνου;

Ο ύπνος είναι ζωτικός για τη συνολική υγεία του οργανισµού µας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να "ακούσουμε" τον οργανισμό μας όταν μας χτυπάει το καμπανάκι πως δεν κοιμόμαστε καλά! Η έλλειψη ύπνου μπορεί μεταξύ άλλων να δώσει τα εξής "συμπτώματα":

  • ∆εν έχουµε πνευµατική διαύγεια.  Η έλλειψη ύπνου προκαλεί διάσπαση της προσοχής µας, δυσκολεύει τη µάθηση, καταστέλλει τη δηµιουργικότητα, αλλά και δυσκολεύει τη λήψη σωστών αποφάσεων και άρα την απόδοση στη δουλειά αφού το µυαλό µας είναι πολύ κουρασµένο για να κάνει οτιδήποτε!
  • Η διάθεσή µας «πέφτει». Πόσες φορές ο κακός βραδυνός ύπνος σας κάνει όλη µέρα να νιώθετε εκνευρισµό ή να έχετε κακή διάθεση;
  • Μειώνονται τα αντανακλαστικά µας. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί στον οργανισµό µας συµπτώµατα όπως όταν είµαστε µεθυσµένοι. Έτσι, µειώνεται η ταχύτητα της αντίδρασής µας και δεν µπορούµε να συγκεντρωθούµε και να συντονίσουµε τις κινήσεις µας επαρκώς, γι’ αυτό και συνιστάται να µην οδηγούµε όταν είµαστε άυπνοι.
  • Αυξάνεται η όρεξή µας ανεξέλεγκτα. Όσο λιγότερο κοιµόµαστε τόσο µεγαλύτερη ανάγκη έχουµε να καταφύγουµε στο φαγητό, να καταναλώσουµε υδατάνθρακες, λιπαρά φαγητά, αλλά και ό,τι µας προσφέρει µια αίσθηση πληρότητας ώστε να αναπληρώσουμε αυτό που μας προσφέρει ο ύπνος.
  • «Πέφτει» το ανοσοποιητικό µας. Οι γιατροί δε συνιστούν τυχαία καλό φαγητό και ξεκούραση όταν είµαστε άρρωστοι. Ο ύπνος είναι ο τρόπος που έχει το σώµα µας να γίνεται καλά. Όταν λοιπόν, δεν κοιµόµαστε αρκετά είµαστε πιο επιρρεπείς στα κρυολογήµατα και τη γρίπη ή άλλες µολύνσεις.
  • Εμφανίζουμε δερματικά προβλήματα. Ο συνεχόμενος κακός ύπνος μπορεί πράγματι να κάνει το δέρμα μας θαμπό ή να αποκτήσουμε σπυράκια που κανονικά δεν έχουμε.

 

Βασίλης Σιδερής, Ιατρός-Βιοπαθολόγος & Βιολόγος (Διαγνωστική Αθηνών), επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur - Συνεργαζόμενο ιατρείο δικτύου iatrica