• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Νέος Κορωναϊός 2019-nCoV




Ο Κορωναϊός ανήκει σε μία ομάδα ιών που προκαλεί συνήθως λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στον άνθρωπο και στα ζώα. Υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος στους ανθρώπους προκαλείται από αυτούς τους ιούς. Τα συμπτώματα που προκαλούνται εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.


Ο Νέος Κορωναϊός 2019-nCoV αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κορωναϊού, ο οποίος ανιχνεύθηκε μετά από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019. Ο ιός ανήκει στην ίδια ομάδα με τον SARS-nCoV που προκαλεί Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.


Η λοίμωξη (COVID-19) από τον νέο αυτόν ιό μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Η λοίμωξη από τον 2019-nCoV σπάνια μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ανοσοκαταστολή και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου με μεγαλύτερο κίνδυνο. Λόγων των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων με άλλους ιούς, η διάγνωση της λοίμωξης από τον 2019-nCoV πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.


Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα. Αυτό δεν ισχύει για τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως είναι οι γάτες ή οι σκύλοι, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να μεταδώσουν τον 2019-nCoV . Θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων και κατά την διαχείριση αυτών των τροφίμων θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας προκειμένου να αποφύγουμε την επιμόλυνση


Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω της αναπνευστικής οδού, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας. Αυτό γίνεται μέσω σταγονιδίων από το σάλιο ή από τις εκκρίσεις της μύτης. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής όπως η κάλυψη του στόματος και της μύτης με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι ή τον λυγισμένο αγκώνα όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Πετάμε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο και πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα. Δεν είναι γνωστό πόση ώρα μπορεί ο ιός να επιβιώσει στις επιφάνειες, αλλά υπολογίζεται ότι είναι μερικές ώρες. Η χρήση των απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες. Αυτό καθιστά ακίνδυνο το να λαμβάνουμε δέματα από την Κίνα ή από άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού, γιατί ο ιός δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στα αντικείμενα.


Οι άνθρωποι που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχή όπου κυκλοφορεί ο ιός 2019-nCoV διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με 2019-nCoV, έχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης καθώς και μετάδοσης, γι αυτό θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων.


Επικαιροποιημένες πληροφορίες για τις περιοχές με την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, μπορούμε να βρούμε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases 


Ο χρόνος επώασης του ιού, δηλαδή το χρονικό διάστημα από τη μόλυνση μέχρι την έναρξη εμφάνισης των συμπτωμάτων, είναι 2-11 ημέρες, με ανώτατο όριο τις 14 ημέρες. Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει από άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα, ωστόσο τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα είναι κατά κύριο λόγο ικανά να μεταδώσουν τον ιό.

 Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ έχουν ΚΑΜΙΑ θέση στην πρόληψη και στον έλεγχο της εξάπλωσης του 2019-nCoV (όπως και των υπολοίπων ιών) γιατί δεν δρουν κατά των ιών, παρά μόνο κατά των μικροβίων. Γι αυτό θα ΠΡΕΠΕΙ να αποφεύγονται!

Δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο κατά του 2019-nCoV και υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει η εμφάνισή του. Δεν υπάρχουν άλλα φάρμακα κατά του ιού. Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων (αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά, βλεννολυτικά) και τα άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα.


Μελάς Νικόλαος

Παθολόγος – Ειδικός Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Μέλος του δικτύου iatrica